Donează pentru un proiect românesc de top în cercetarea mondială! Încă de la primele ediții, cea mai prestigioasă publicație științifică la nivel global, Nature, scria entuziast despre Școala de Vară de Neuroștiințe Experimentale din Transilvania (TENSS), subliniind că este ”un far rar al excelenței în cercetare din România” și o poveste care i-a inspirat pe mulți oameni de știință de top din întreaga lume, care s-au alăturat proiectului care se desfășoară în cadrul mirific de la Lacul Știucii, din Transilvania.
Profesori de la Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Max Planck, Heidelberg University, University College London, Cold Spring Harbor Laboratory, Oxford, Stanford, dintre cei mai apreciați în domeniul neuroștiințelor, inclusiv laureați Nobel, au venit să pregătească viitoarea generație de cercetători de elită din domeniu. În cele 12 ediții de până acum, 159 de cercetători aflați la început de carieră au beneficiat la TENSS de un mentorat excepțional și unic la nivel internațional, prin prezența simultană a atâtor cercetători de prestigiu din laboratoare, institute și universități din întreaga lume.
E un pariu pe care ni-l asumăm că, nu în foarte lung timp, cercetările acestei rețele de elită formată la TENSS vor fundamenta terapii pentru boli neurologice ca Alzheimer, Parkinson, Huntington, schizofrenie, epilepsie, pentru diferite tulburări psihice ca autismul sau depresiile, ori vor îmbunătăți performanțele cognitive ale fiecărei persoane, mergând până la scenariul, doar aparent SF, de control mental al instrumentelor electronice. Același articol din Nature, atrăgea, însă, atenția că, pentru continuitate, TENSS va avea nevoie de generozitate, atât din partea celor care activează în domeniul neuroștiințelor, cât și guvernamental. Din păcate, la nivel global, susținerea școlilor de vară din domeniu a pierdut finanțatori importanți într-un mod cu totul surprinzător, ținând cont de provocările lumii contemporane cărora le răspund neuroștiințele. Iar, finanțarea cercetării în România e super-deficitară, chiar și atunci când e vorba de proiecte și inițiative de elită, cu rezultate vizibile și cuantificabile.
Pentru a da șansa unei noi generații de tineri cercetători de perspectivă să se formeze și să intre în rândul cercetătorilor de elită, dar și pentru a putea continua TENSS în anii următori, avem nevoie de sprijinul tău, acum.
DONEAZĂ direct, prin instrumentele din această pagină. De asemenea, poți direcționa 3,5% din venit către TINS (organizatorul TENSS), până pe 27 mai 2025.
|